
 
 
 
 
 
October 3, 2012 

 
By Electronic Mail  
 
Anthony Herman, Esq. 
General Counsel 
Federal Election Commission 
999 E Street NW 
Washington, DC 20463 
 

Re: Comments on Advisory Opinion Request 2012-32 (Raese, 
Bielat, Tea Party Leadership Fund) 

 
Dear Mr. Herman: 
 

These comments are filed on behalf of the Campaign Legal Center and Democracy 21 
with regard to Advisory Opinion Request (AOR) 2012-32, a request submitted on behalf of 
federal candidates John Raese and Sean Bielat and the Tea Party Leadership Fund. 

 
AOR 2012-32 was made public by the Commission on September 25, 2012.  Federal law 

provides that “[b]efore rendering an advisory opinion, the Commission shall accept written 
comments submitted by any interested party within the 10-day period following the date the 
request is made public.”  2 U.S.C. § 437f(d); see also 11 C.F.R. § 112.3(e).  The Commission 
correctly noted on its website calendar that comments regarding AOR 2012-32 are due Friday, 
October 5.  Yet the agenda for the Commission’s meeting Thursday, October 4, indicates that the 
Commission will be considering and likely rendering an advisory opinion in response to AOR 
2012-32 on October 4, before the public comment period has expired.  Deliberating on this AOR 
at a public meeting prior to close of the public comment period disrespects public commenters 
and renders the public comment process illusory.  Rendering an advisory opinion on this matter 
prior to the close of the comment period will violate 2 U.S.C. § 437f(d) and 11 C.F.R. § 112.3(e). 

 
Regarding the merits of AOR 2012-32, notwithstanding the fact that the Tea Party 

Leadership Fund has not met the “registered . . . for a period of not less than 6 months” 
requirement for “multicandidate political committee” status under 2 U.S.C. § 441a(a)(4), 
requestors ask the Commission whether the Tea Party Leadership Fund may make, and whether 
candidates Raese and Bielat may accept, contributions exceeding the $2,500 limit applicable to 
non-multicandidate political committees, up to the $5,000 limit applicable to multicandidate 
political committees.  AOR 2012-32 at 2. 

 
Requestors acknowledge that the Supreme Court in Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 35-36 

(1976), reviewed the six month requirement and upheld it as a constitutionally permissible means 
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of “preventing individuals from evading the applicable contribution limitations by labeling 
themselves committees.”  AOR 2012-32 at 2-3 (quoting Buckley, 424 U.S. at 35-36).  
Nevertheless, requestors argue that the statutory six month requirement for multicandidate 
political committee status is an “intolerable prior restraint . . . bearing a heavy presumption 
against its constitutional validity.”  AOR 2012-32 at 3-4.  Requestors imply that the Commission 
should conclude that the six month requirement is unconstitutional and, on this basis, issue an 
advisory opinion declaring the statutory requirement unconstitutional and promising not to 
enforce it. 

 
Advisory opinions are for the purpose of addressing questions “concerning the 

application of the [Federal Election Campaign] Act,” 11 C.F.R. § 112.1(a), not for declaring 
portions of the Act unconstitutional.  Federal law is clear here and the Commission has no 
authority to declare this statutory six month requirement unconstitutional.  It is well-settled law 
that “adjudication of the constitutionality of congressional enactments [is] beyond the 
jurisdiction of administrative agencies.”  Thunder Basin Coal Co. v. Reich, 510 U.S. 200, 215 
(1994) (quoting Johnson v. Robison, 415 U.S. 361, 367-68 (1974)); see also Weinberger v. Salfi, 
422 U.S. 749, 764 (1975).  As the Court of Appeals for the D.C. Circuit said in Branch v. FCC, 
824 F.2d 37 (D.C. Cir. 1987), an “agency may be influenced by constitutional considerations in 
the way it interprets . . . statutes [but] it does not have jurisdiction to declare statutes 
unconstitutional.”  Id. at 47.  The request made here to do so is particularly remarkable given that 
the Supreme Court in Buckley directly addressed and specifically upheld the provision at issue. 

 
Requestors cite no authority that would authorize the Commission to declare a statutory 

provision unconstitutional and unenforceable.  Furthermore, the “prior restraint” cases cited by 
requestors are inapposite to the six month requirement for multicandidate political committee 
status.  Unlike the book ban at issue in Bantam Books, Inc. v. Sullivan, 372 U.S. 58 (1963), or the 
restraining order prohibiting labor union organizing at issue in Thomas v. Collins, 323 U.S. 516 
(1945), or the law prohibiting door-to-door advocacy without first registering with the mayor and 
receiving a permit at issue in Watchtower Bible & Tract Soc’y of N.Y., Inc. v. Vill. Of Stratton, 
536 U.S. 150 (2002)—requestors here are not prohibited by the six month requirement from 
making and accepting contributions. 

 
Indeed, the Tea Party Leadership Fund has already contributed $2,500 each to Mr. Raese 

and Mr. Bielat.  AOR 2012-32 at 1.  The Tea Party Leadership Fund has freely associated with 
and expressed its support of Messrs. Raese and Bielat.  The six month requirement for 
multicandidate political committee status has not operated as a prior restraint on First 
Amendment activity.  As the Buckley Court explained: 

 
[A] limitation upon the amount that any one person or group may contribute to a 
candidate or political committee entails only a marginal restriction upon the 
contributor’s ability to engage in free communication.  A contribution serves as a 
general expression of support for the candidate and his views . . . .  The quantity 
of communication by the contributor does not increase perceptibly with the size of 
his contribution, since the expression rests solely on the undifferentiated, 
symbolic act of contributing.  . . .  A limitation on the amount of money a person 
may give to a candidate or campaign organization thus involves little direct 
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restraint on his political communication, for it permits the symbolic expression of 
support evidenced by a contribution but does not in any way infringe the 
contributor’s freedom to discuss candidates and issues. 
 

Buckley, 424 U.S. at 20-21 (emphasis added). 
 
The Commission has no choice in this matter but to opine that the six month requirement 

for multicandidate political committee status established by section 441a(a)(4) remains in full 
force and effect—and that if requestors make and accept contributions exceeding $2,500 before 
meeting all of the statutory requirements for multicandidate political committee status, they will 
violate federal law.  The Commission cannot decide the law is unconstitutional.  Indeed, the 
Commission’s obligation is to defend the constitutionality of campaign finance laws enacted by 
Congress.  When requestors file the inevitable lawsuit for which this AOR is the obvious 
predicate, the Commission must meet requestors in court and defend the law once again. 

 
We appreciate the opportunity to submit these comments. 
 

Sincerely, 
 
/s/ J. Gerald Hebert  /s/ Fred Wertheimer 
 
J. Gerald Hebert   Fred Wertheimer 
Paul S. Ryan   Democracy 21 
Campaign Legal Center 

 
Donald J. Simon 
Sonosky, Chambers, Sachse 
 Endreson & Perry LLP 
1425 K Street NW – Suite 600 
Washington, DC 20005 
 
Counsel to Democracy 21 
 
Paul S. Ryan 
The Campaign Legal Center 
215 E Street NE 
Washington, DC 20002 
 
Counsel to the Campaign Legal Center 
 
Copy to: Each Commissioner 

Ms. Shawn Woodhead Werth, Secretary & Clerk of the Commission 
  Mr. Kevin Deeley, Acting Associate General Counsel, Policy 
  Ms. Amy L. Rothstein, Assistant General Counsel 
  Mr. Robert M. Knop, Assistant General Counsel 


