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Lisa J. Stevenson, Esq.  
Acting General Counsel  
1050 First Street, NE  
Washington, DC 20463  
 
October 11, 2018  
 
RE: Comments on Advisory Opinion Request 2018-12, Draft A  
 
The Campaign Legal Center respectfully submits these comments on Draft A 
of Advisory Opinion 2018-12 (Defending Digital Campaigns).  
 
The Commission is yet again presented with a request that would advance 
the goal of protecting candidates and party committees from cyber threats. 
But yet again, the Commission is considering a draft that would reach a 
desirable policy outcome by improperly and dangerously bending the law.  
 
Last month, in Advisory Opinion 2018-11, the Commission declared that a 
for-profit corporation providing free cybersecurity services to candidates and 
party committees would not be making an in-kind contribution because the 
company asserted business considerations for doing so. Advisory Opinion 
2018-11 (Microsoft) at 2-3. Here, Draft A proposes to allow a non-profit 
corporation to not only provide free cybersecurity services, but also free 
software, transportation, and lodging, see AOR at 8-9, asserting that the 
provision of these things of value is not an in-kind contribution because the 
requestor claims the gifts “would not be made for the purpose of influencing 
or in connection with a federal election.” Draft A at 11. 
 
Draft A correctly notes that “the Act and Commission regulations recognize 
that corporations may engage in certain nonpartisan activities without 
making prohibited in-kind contributions to federal candidates or parties,” 
such as expressly exempted activities like organizing get-out-the-vote 
activities, preparing voter guides, and staging candidate debates. Draft A at 
14-15. It may be a reasonable policy goal to similarly exempt the provision of 
cybersecurity services from the definition of contribution, and the 
Commission might consider including such an exemption in the Commission’s 
legislative recommendations to Congress.  
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But no such exemption currently exists. Instead, under current law, “Goods 
or services offered free or at less than the usual charge result in an in-kind 
contribution. Similarly, when a person pays for services on the committee’s 
behalf, the payment is an in-kind contribution.” FEC Campaign Guide: 
Congressional Candidates and Committees 13 (2014); 11 C.F.R. §§ 
100.52(d)(1), 100.111(e)(1). Transportation, lodging, and software provided 
without charge to candidates and party committees constitute contributions, 
and a third party’s payments for a candidate’s cybersecurity services 
similarly constitute contributions.  
 
Draft A concludes that the requestor’s proposed services and goods would be 
offered “for the stated purpose of protecting all eligible federal candidates and 
parties against cyber threats,” and “not for the purpose of influencing or in 
connection with any federal election.” Draft A at 16. Incredibly, Draft A even 
concludes that a corporation may pay individuals to provide services to 
campaigns, despite the explicit statutory provision to the contrary at 52 
U.S.C. § 30101(8)(A)(ii), as long as the corporation’s stated reason for doing so 
is “to exercise its mission.” Draft A at 16 n.11. 
 
Even if an entity’s stated purpose for offering goods and services of 
substantial value were potentially relevant to analyzing the connection 
between such activity and an election (which it is not, cf. FEC v. Wisc. Right 
to Life, Inc., 551 U.S. 449, 468 (2007) (noting that “a test focused on . . . intent 
could lead to the bizarre result” that certain spending could be legal if 
conducted by one corporation, “while leading to criminal penalties for 
another”)), these assertions have no bearing on the result of this advisory 
opinion request. In contrast with the definition of “contribution” at 52 U.S.C. 
§ 30101(8)(A)(i), the ban on corporate contributions does not reach only 
things of value given “for the purpose of influencing an election;” for purposes 
of that ban, the terms “contribution” and “expenditure” are defined to include 
“any services, or anything of value . . . to any candidate, campaign committee, 
or political party or organization, in connection with any election.” 52 U.S.C. 
§ 30118(b)(2); 11 C.F.R. § 114.1(a)(1).  
 
The requestor here is a corporation, so giving free “services, or anything of 
value . . . to any candidate . . . or political party. . . in connection with any 
election” is a prohibited contribution, regardless of whether the services or 
things or value are given for the purpose of influencing an election. Moreover, 
given that the requestor’s criteria for providing these goods and services is 
based entirely on a candidate’s eligibility and viability in a federal election, 
Draft A at 6, AOR at 6, the only reasonable conclusion is that the goods and 
services will be provided in connection with a federal election.1 And in any 

																																																								
1 DDC’s stated eligibility criteria include: A House candidate’s committee that has at least 
$50,000 in receipts for the current election cycle, and a Senate candidate’s committee that 
has at least $100,000 in receipts for the current election cycle; A House or Senate candidate’s 



	 3 

event, the requestor’s proposed payments to individuals to provide services to 
committees would be contributions under the plain text of 52 U.S.C. 
§ 30101(8)(A)(ii) (defining such payments as contributions when services are 
rendered “to a political committee without charge for any purpose” (emphasis 
added)). 
 
CLC reiterates that we appreciate the urgent need to prevent foreign or 
malicious actors from unlawfully interfering with U.S. elections. See 
Comments of Campaign Legal Center on Advisory Opinion Request 2018-11, 
Draft A (Microsoft). But the Commission has no authority to disregard the 
law, and history shows that doing so is fraught with peril.   
 
Sincerely, 
 
__________/s/_______________ 
Adav Noti 
Senior Director, Trial Litigation and Strategy 
 
 
__________/s/_______________ 
Brendan Fischer 
Director, Federal Reform Program 

																																																																																																																																																																					
committee for candidates who have qualified for the general election ballot in their respective 
elections; or Any presidential candidate’s committee whose candidate is polling above five 
percent 11 in national polls. Draft A at 6, AOR at 6.  


